2013. november 9., szombat

SCD: A Specifikus szénhidrát diéta - áttekintő

A Specifikus Szénhidrát Diétát (mozaikszóval az angol elnevezésből SCD: Special Carohydrate Diet) Elaine Gottschall Breaking the Vicious Cycle (Az ördögi kör megszakítása -szabad fordításomban) című könyve foglalja össze.
A diéta gyökerei 1888-ig nyúlnak vissza, de mai formájában Dr. Sidney Haas alkalmazta. Ötven éven keresztül tesztelték a diétát klinikai körülmények közt, nagyszerű eredménnyel: a szigorú diétát követők több mint 75%-a számolt be jelentős javulásról.

A Specifikus Szénhidrát Diéta rengeteg bélrendszeri betegségben szenvedő embernek segített a tünetek csökkentésében, és megannyi esetben teljes gyógyulást értek el vele. A diétát eredetileg Crohn betegség, Colitis Ulcerosa, Lisztérzékenység, Diverticulitis és krónikus hasmenés (IBS hasmenéssel) kezelésére szánták a megalkotói.

Az SCD diéta alapelve
  • A diétában kémiai szerkezetük alapján kategorizálja a szénhidrátokat: könnyen emészthető és felszívódó egyszerű szénhidrátok fogyasztását megengedi, amíg a nehezebben emészthető, kettő illetve több molekulából álló összetett szénhidrátokat (di- és poliszacharidok) nem megengedettek. 
  • A nehezen emészthető szénhidrátok (ha nem emésztődnek meg teljesen) káros baktériumok elszaporodását eredményezhetik a bélrendszerben. Ezek a baktériumok a bélfal gyulladását okozzák, ezenkívül nemkívánatos anyagokat termelnek a bélben. 
  • A Diéta lényege ezen káros baktériumok kiéheztetése, és az egyensúly visszaállítása a bélben. 
Az SCD egy fokozatos diéta: ha valaki beteg, akkor egy nagyon korlátozott "alapdiétával" kezd, majd a tünetek megszűnésével fokozatosan visz be egyre több ételféleséget az étrendbe.
Nem elég "modern"?  De hatékony!
Bár sokszor hallottam orvostól, dietetikustól, hogy a diéta "régi", vannak modernebbek is. Amikor viszont rosszul voltam, csak az SCD alap-diéta segített a tüneteim megfékezésében. Ezenkívül ez az alapelv látható más, "modernebb" diétákban is.
Elain Gottschall, a könyv írója saját gyermekét kezelte (colitis ulcerosa-ból) Dr. Sidney Haas SCD-jével, sikeresen. A kislány a diéta megkezdése után 2 évvel tünetmentes lett. Nekem ennyi bőven elég volt, hogy tegyek egy próbát!


Megengedett ételek
Az SCD "legal" és "illegal" ételeknek nevezi a megengedett és nem megengedett ételeket.
Megengedett és tiltott étellisták magyarul a linkekre kattintva olvashatóak.
Itt pedig, a könyv hivatalos honlapján, egy angol nyelvű lista található a megengedett (legal) és tiltott (illegal) ételekről. A magyar változatot innen fordítottam.

Én, a saját betegségemből (IBS és SIBO - kontaminált vékonybél szindróma) a specifikus szénhidrát diéta (SCD) segítségével lettem teljesen tünetmentes, és jelenleg is ez az étrend képezi a táplálkozásom alapját. Itt olvashatsz arról, hogy a diétán kívül még milyen lépéseket tettem a gyógyulás érdekében.

Paleo elv
Az alkotók hangsúlyozzák, hogy az SCD ideális az emberi faj számára, mivel a megengedett ételek többsége már a mezőgazdaság kialakulása előtti időkben is táplálékul szolgált. Ehhez a diétához - ami húsból, halból, zöldségből és alacsony cukortartalmú gyümölcsökből áll, -az emberi faj évmilliókon keresztül fejlődött (evolúció folyamata). Ezzel szemben a keményítőt, gabonát, tésztát, hüvelyeseket tartalmazó modern étkezés még "csak" tízezer éve áll fenn. Ehhez a modern étkezéshez az emberi szervezet még nem adaptálódott megfelelően. Az utóbbi száz évben pedig rohamosan megnőtt az összetett cukrok és a kémiai adalékanyok fogyasztása, ami növekvő számú egészségügyi problémákat okoz.
Ez az utóbbi gondolatsor visszaköszön a manapság is divatos Paleo diétánál. Az SCD azonban kissé más ételeket engedélyez. Például néhány (erjesztett) tejtermék megengedett az SCD-ben, illetve vannak nem engedélyezett zöldségek, gyümölcsök.


💚💛💙LELKI TÁMOGATÁST SZERETNÉL VAGY ÉRZELMI EGYENSÚLYT KERESEL?
VEZESD AZ ÉLETED STÚDIÓBAN VAGY ONLINE MEGTALÁLOD!💙💛💚




Források:
http://www.breakingtheviciouscycle.info/home/
Gottschall, Elaine, G. Breaking the Vicious Cycle:  Intestinal Health Through Diet.Kirkton Press.  2012. http://scdlifestyle.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése